duminică, 15 aprilie 2012

Ai rămas fără rovinietă? Ocoleşte cele mai "periculoase" locuri unde poţi fi prins de camerele de luat vederi

Peste 340.000 de amenzi, numai în ultimele şase luni. Vă prezentăm locurile cele mai "periculoase" unde puteţi fi prinşi de camerele de luat vederi.

Aplicarea legii cu privire la roviniete face ravagii în rândul şoferilor. Mai ales după introducerea sistemului electronic de constatare (camere de luat vederi), numărul amenzilor aplicate de CNADNR a crescut exponenţial. Bunăoară, numai în perioada mai - octombrie 2011, au fost întocmite 341.267 de procese verbale de contravenţie, pentru tot atâţia şoferi surprinşi fără roviniete pe diferite drumuri din ţară.

Atenţie la Româneşti!


De departe, locul în care s-au înregistrat cele mai multe autovehicule circulând fără roviniete este Km 48+800, pe DN 1, în apropierea localităţii Româneşti, din judeţul Prahova. În doar 5 luni, camera video montată aici de CNADNR a surprins peste 100.000 de şoferi fără roviniete. Alte locuri “periculoase" sunt Autostrada A2, Km 12+450 Glina(41.272 de amenzi în aceeaşi perioadă), DN 2, Km 115+80, Mărăcineni, judeţul Buzău(40.891 de amenzi ) ş.a.

Amenzi usturătoare


Amenzile pentru lipsa rovinietei sunt usturătoare. De exemplu, pentru autoturisme amenda este de 250 de lei, plus 28 de euro- aşa-numitul “tarif de despăgubire" pentru CNADNR. Încasările sunt pe măsură. Numai din tariful de despăgubire, CNADNR a încasat în perioada ianuarie -decembrie 2011 suma de 18.280.742, 88 l RON. Din aceste încasări, 10 la sută intră la bugetul statului, iar 90 la sută revin CNADNR ca "venituri extrabugetare".

Există cazuri în care acelaşi şofer, cu aceeaşi maşină, a fost amendat de zeci de ori, fără să ştie. “Este aberant, ne-a declarat C.T. din Bucureşti, am primit acum, în martie, 12 amenzi pentru 6 drumuri pe care le-am făcut în afara Capitalei în septembrie anul trecut. M-au fotografiat şI apoi m-au amendat şi la dus şi la întors. Fiecare proces verbal mi-a fost pus în cutia poştală cu cel mult două- trei zile înainte de a interveni prescrierea".

La mâna judecătorilor

Mulţi şoferi au contestat în instanţă procesele verbale, cerând anularea lor. Potrivit datelor communicate redacţiei de CNADNR, până în prezent, s-au înregistrat 105.713 contestaţii la procesele verbale de contravenţii pentru lipsa rovinietei. Din 9.154 de sentinţe care au fost deja date de judecători, în circa 5.000 de cazuri aceştia au dat cîştig de cauză şoferilor, anulînd procesele verbale întocmite de CNADNR. Principalele motive care au stat la baza anulării proceselor verbale au fost, potrivit CNADNR, “emiterea de către distribuitori a rovinietelor pentru un număr de înmatriculare greşit, schimbarea numărului de înmatriculare a vehiculului pentru care a fost achitată rovinieta fără a comunica acest lucru la CNADNR, înscrierea pe bonul fiscal eliberat de distribuitori la emiterea rovinietei a unui număr de înmatriculare greşit. De asemenea, în 2.375 de cazuri, instanţele au dispus transformarea amenzii în avertisment".

O lege dubioasă, marca PSD


Actul normativ cu privire la roviniete, adoptat de Guvernul Năstase în anul 2002, se dovedeşte pe zi ce trece a fi o lege mai mult decât dubioasă. Este vorba de "Ordonanţa Guvernului nr. 15, din 24 ianuarie 2002, privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România". Legea prevede achitarea rovinietei pentru toate drumurile din ţară, drumuri care arată aşa cum arată, şi nu doar pentru autostrăzi, cum e practica în majoritatea ţărilor europene. Apoi, prevederile privind aplicarea amenzilor, mai ales după introducerea sistemului electronic, sunt de-a dreptul aberante. Astfel, timp de şase luni de zile, poţi fi amendat de zeci de ori, fără măcar să fii anunţat.

Lipseşte un lucru esenţial, şi anume, caracterul preventiv, pe care trebuie să-l conţină în corpul ei orice lege. Practic, toate prevederile legii sunt în defavoarea şoferilor. De exemplu, în cazul în care ai rovinieta pe un an, vinzi maşina, cumperi una de categorie identică( aceeaşi capacitate cilindrica, acelaşi an de fabricatie etc ), păstrezi şi acelaşi număr, ei bine, potrivit legii actuale rovinieta nu mai e valabilă. Eşti obligat să-ţi cumperi alta. Chiar şi în cazul în care îţi schimbi doar numărul de înmatriculare, pentru a fi valabilă rovinieta trebuie să achiţi la CNADR 20 de lei. Or, dacă rovinieta este pe o perioadă scurtă, de o săptămâna sau o lună, este mai mare taxa decât valoarea ei.

Avocatul Poporului: “Este un abuz"


Că avem de-a face cu un act normativ dubios o spune chiar Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu "Am înţeles că există situaţii în care un şofer a fost amendat de mai multe ori, unii chiar de zeci de ori, pentru lipsa rovinietei, şi, de fiecare dată li s-a imputat şi contravaloarea rovinietei pentru un an întreg. Este un abuz să-i obligi pe cei sancţionaţi să plătească rovinieta pe un an întreg, mai ales în condiţiile în care, prin lege, un şofer are opţiunea de a cumpăra rovinieta pentru perioade mult mai scurte", a declarat Gheorghe Iancu

Locurile din ţară unde au fost surprinşi de camerele de luat vederi ale CNADNR
cei mai mulţi şoferi circulând fără rovinietă


Sursa : EVZ.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu