marți, 21 februarie 2012

De astăzi, chinezii produc mașini în Bulgaria

Fabrica Litex Motors, situată în localitate Bahoviţa, la câţiva kilometri de oraşul Loveci din centrul Bulgariei, va fi inaugurată oficial marţi. În această fabrică vor fi asamblate autoturisme marca Great Wall, care este cea mai mare companie auto privată din China.
La ceremonia oficială va participa premierul bulgar Boiko Borisov, ministrul economiei şi energiei Traicio Traikov, cel al transporturilor Ivailo Moskovski şi cel al muncii şi politicii sociale Totiu Mladenov.

Fabrica va avea o capacitate de 50.000 de vehicule pe an, care vor fi destinate pieţei europene, şi va fi prima uzină a unui constructor auto chinez care va produce în Europa. Aici vor fi asamblate trei tipuri de autoturisme: Voleex C10 (un autoturism compact), Steed 5 (camionetă), Hover H5 (autovehicul de teren, 4x4). Preţurile lor vor fi între 8.200 şi 14.700 de euro.

În prima fază, 150 de angajaţi vor produce 4.000 de automobile pe an asamblând piese venite din China. Potrivit directorului de marketing de la Litex Motors, Ivo Dekov, producţia va creşte în paralel cu evoluţia pieţelor atât în Bulgaria cât şi în alte ţări europene.

Acestea vor fi primele maşini fabricate în Bulgaria în ultimii 16 ani, după ce la mijlocul anilor 90 a fost închisă fabrica producătorului englez Rover, din oraşul Varna.

Investiţia iniţială în fabrica de la Loveci se ridică la 97 milioane de euro, dar ar putea să ajungă la 300 milioane de euro dacă proiectul va avea succes. 90% din investiţii sunt asigurate de compania bulgară Litex, iar 10% revin chinezilor de la Great Wall.
SURSA: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu